8835XC
EASTERLITTENS
tel. 0517-342263

Opstelling

Een mooi duel tussen de nummer 5 en 6 van de ranglijst: VVO – Gorredijk. Twee ploegen met technische en snelle aanvallers en een zelfde speelstijl, wat ieder jaar leidt tot mooie duels met veel goals en na afloop veel gezelligheid. Na de teleurstellende nederlaag in St. Nyk kwam voor zowel Littens als G’dyk de 8e plaats dichterbij, dus voor beide ploegen was het zaak om te winnen en haar positie te verstevigen. Bij Littens vooraf al personele problemen. Naast de bekende en langdurige blessures haakten ook Gosse, Gerrit Rinze, Geert en Ewoud vrijdag op training af met hamstring en knieklachten. Hoewel ze alle 4 fit genoeg waren om te starten, was keeper Stefan Greidanus afwezig.. Na zijn bezoek aan de kaakchirurg op vrijdag, had hij zondag nog te veel last en werd er een beroep gedaan op Jelte Wijnia.

Na de goal van de pupil van de week, was het tijd voor de gele-rode matadoren om hetzelfde kunstje te herhalen tegen de G’dyksters. Littens liet gelijk zien dat het graag de punten in Littens hield en nam gelijk het initiatief in handen.  Anne Jent wist Gerrit Rinze weg te steken, maar die kon helaas niet de openingstreffer maken. Even later was het wel raak! Wessel had het weer eens op de heupen en besloot maar weer op avontuur te gaan langs de linkerzijlijn. Zijn voorzet was op maat en Anne Jent kon de bal prachtig binnen koppen. Echter had de G’dykster grensrechter andere plannen en omdat de scheidsrechter de situatie lastig kon inschatten, ging hij mee in de beslissing van zijn blauw-witte assistent. Los van het al dan niet buitenspel staan van AJ, had een treffer voor VVO terecht geweest want de thuisploeg had genoeg kansen in het eerste 30 minuten. Even later was het Gorredijk dat stiekem kon juichen want Gerrit Rinze kon niet verder en werd vervangen door Gosse. GR had in de laatste twee wedstrijden 6x gescoord tegen de bezoekers, maar moest nu dus vanwege hamstringklachten die strijd staken. Waar ze bij ene blauwe supermarkt (geen zorgen Evert-Pieter, zulke winkelnamen worden niet genoemd) de hamsterweken hebben, was het dus deze week hamstringweek in Oosterlittens.

De wissel zorgde ervoor dat Littens terugging naar het 442 en de ploeg moest de teugels enigszins laten vieren. Het spel werd gehaast en slordig waardoor er tot de rust nog maar weinig werd gecreëerd. Rykhelt ontpopt zich laatste weken als de behaarde en rechtsbenige versie van Arjen Robben, maar ondanks dat hij enkele malen dreigend naar binnen kwam wist hij de keeper niet te verschalken met een schot. Waar de G’dykster verdedigers onze eigen man van glas maar moeilijk konden afstoppen, werd hij wel eenmaal hardhandig naar de grond gewerkt. Of het hierbij ging om een agressieve mol of een flink graspolletje, dat weten we niet.. maar ondanks dat er geen verdediger in de buurt was ging de dribbelaar languit naar het gras. Gorredijk zette voor rust aan en mocht enkele keren gevaarlijk worden van afstand en uit een vrije trap. Echter kwam het niet tot een goal en zo gingen beide ploegen aan de thee met een 0-0 ruststand op het bord. De thuisploeg had de controle redelijk in handen tot het laatste kwartier, maar werd daarna slordig waardoor Gorredijk in de wedstrijd kwam.

Na rust kwam Littens weer een stuk sterker uit de kleedkamer en het kreeg dan ook steeds meer kansen. 9 minuten na rust kwam de ploeg dan ook op een 1-0 voorsprong. Het was Ewoud die, na een korte één-twee met Rykhelt, Anne Jent wist te bereiken met een steekbal. Deze wist keeper Joey Bethlehem eenvoudig te passeren en de score dus te openen. De pret was maar van korte duur want even later stond het alweer gelijk. En hoe.. want waar je graag indruk maakt wanneer je vriendin langs de lijn staat, zijn er altijd weer van die mensen die het weer net niet helemaal goed hebben begrepen. Na miscommunicatie met de keeper besloot Bauke dan maar de bal met uiterste inspanning van richting te veranderen, maar helaas hobbelde de bal aan de verkeerde kant van de paal de goal in. De spanning terug in het duel, want Gorredijk werd gevaarlijk en mocht een aantal keer gevaarlijk aanleggen. Even later ging één van de handige Gorredijkster aanvallers één op één op doelman Jelte af, maar Littens kon opgelucht adem halen toen de bal net voorlangs ging.

In de 77e minuut werd er toch gescoord (en godzijdank) ditmaal in de juiste goal. Waar ze zich bij Gorredijk al afvroegen wat Wessel thuis te eten krijgt, weet kersverse vader Simon Zijlstra wel beter. Uit een ingooi van Wessel had de langste speler van Littens zich op de juiste plaats gepositioneerd en kon zo de 2-1 tegen de touwen koppen. Hierbij had hij wel enigszins hulp van keeper. Waar keeper Bethlehem naar op weg was blijft een raadsel, maar hij ging wel een behoorlijk stuk onder de bal door. Even later zat hij bijna weer mis, maar gelukkig voor hem eindigde dat in een hoekschop. De slotfase brak aan, en dat betekende nog even billen knijpen voor de Littensers. Waar de kleine generaal vooraf nog nadrukkelijk had gevraagd of zijn ploeg de wedstrijden eerder in het slot kon gooien. Moest hij ook deze week tot ver in de 90e minuut met het zweet tussen de samengeknepen billetjes op het laatste fluitsignaal wachten. De opluchting was dan ook groot toen de scheidsrechter voor de laatste keer floot en zo bleven de 3 punten EN de vijfde plaats in Littens. Volgende week gaan we uit op bezoek bij VV Akkrum, die daar Super Sunday organiseren.

Na afloop wist Bauke de pijn van het eigen doelpunt nog enigszins te verzachten met een kistje bier voor de ploeg. Of het daarmee vergeven en vergeten is… vast niet, maar eind – al goed. Voor Gorredijk minder, want die zakken door de nederlaag weg naar de 8e plaats op slechts 5 punten van plek 9 en dus nacompetitie. Laten we hopen voor de G’Dyksters dat het zover niet hoeft te komen, want na afloop was het weer ouderwets gezellig tussen beide ploegen. De Littensers hadden de vaste Gorredijk-DJ Arne Oosterloo namelijk uitgenodigd om na afloop te draaien in de Littenser kantine. Het bleef nog lang gezellig waarbij de lampen bijna van het plafond vlogen, men nog bijna dichtbij scoren kwam, en wonder boven wonder werd gesignaleerd dat Erwin zo waar aan het schoonmaken was. Ondanks een goede poging van de bezoekers moesten ze naast de eerste en tweede helft, ook in de 3e helft haar meerdere erkennen aan de thuisploeg.