SINT NICOLAASGA
tel. 0513-431910

Opstelling VV Oosterlittens 1 (zon)

St. Patricksday in St. Nyk. Vanwege het grote succes van het Littenser Oktoberfest besloot Renado om ook maar een feest te organiseren wanneer Littens naar het dorp kwam. De Littensers pakten de uitnodiging met beide handen aan en reisden massaal met een partybus naar St. Nyk af. Één iemand bleef echter thuis: kopsterke middenvelder en parttime spits Simon Zijlstra Jr. Met een goede reden, want Simon en Margriet zijn afgelopen donderdag ouders geworden. Om verwarring te voorkomen werd er niet gekozen voor de naam Simon Jr. Jr. Zijlstra, maar voor de prachtige naam Viggo Thijn Zijlstra. Simon’s vervanger op het middenveld besloot het thema echter wel heel letterlijk te nemen, want waar men op St. Patricksday in het groen gekleed gaat.. was Gosse al de hele dag zo beroerd dat hij er groen van zag. Ondanks dat, kon Gosse gelukkig wel gewoon starten.

Vooraf nog onduidelijkheid over het veld waar er gespeeld moest worden. Vanwege het late tijdstip en de lichtenmasten werd er gekozen voor het bijveld. Helaas werd tijdens de warming-up al snel duidelijk dat dit veld ongeveer in de zelfde staat verkeerd als ons trainingsveld: abominabel. Overigens werd er besloten om het duel 10 minuten eerder te laten beginnen, zodat men minder afhankelijk was van de lichtmasten die het vorige week hadden begeven. U raad het al, het zijn zware tijden in St. Nyk momenteel. Tot overmaat van ramp had de plaatselijke postduif verzaakt om het bericht in het dorp te verspreiden, waardoor het thuispubliek massaal 10 minuten te laat op het bijveld verscheen. De kans is klein dat ze bij het verkeerde veld stonden, want de Littensers waren per bus afgereisd naar St. Nyk en stonden in grote getalen en duidelijk hoorbaar achter de goal.

Het thuispubliek stond nog niet langs de lijn toen Littens al op voorsprong kwam. Het was Gerrit Rinze die de bal compleet verkeerd raakte door één van de vele hobbels in het veld. Zijn voorzet verdween prachtig bij de tweede paal over de keeper heen, en zo stond VVO al na 2 minuten op voorsprong en daar bleef het niet bij. Ondanks een zenuwachtig begin bleven de kansen komen voor de bezoekers en de verdediging van Renado had het lastig tegen de rappe aanvallers van Littens. Even later had het dan ook 0-2 moeten zijn… Rykhelt kwam één op één met de keeper en ging behendig om de doelman heen. Met Gerrit Rinze vrij voor de lege goal leek het geen moeilijke opgave, maar de aanvaller besloot zelf te schieten en zag zijn inzet helaas op de paal belanden.

Littens bleef maar aanvallen maar zag veel pogingen gestopt worden in de drukke 16 en zo kreeg het een handvol aan corners. Renado deed echter leuk mee in het cornerklassement en kreeg daar bovenop nog de nodige vrije trappen rondom de Littenser 16-meter. Kort voor rust kon de Renado-doelman nog maar net een vrije trap van Rykhelt weg stompen en zo was de ruststand: 0-1. Een tussenstand waar de Littensers zichzelf eigenlijk tekort mee hadden gedaan, ondanks dat er opbouwend matig werd gespeeld. De hoge ballen waren stuk voor stuk een prooi voor de lange Renado verdedigers, maar op snelheid waren ze behoorlijk kwetsbaar.

Zaak voor de geel-rode brigade om na rust meer te voetballen en zichzelf te belonen met de 0-2. Juiste instelling, maar van dat alles kwam werkelijk waar niets terecht in de tweede helft. Bij opkomst na rust was de harde kern van St. Nyk dan ook eindelijk gearriveerd, en ze lieten duidelijk weten aanwezig te zijn met twee kleine rookbommen en vuurwerk. Echter hadden ze een klein foutje gemaakt bij het bestellen van de rookpotten. Want of, ze hadden gedacht dat Simon en Margriet een dochter hadden gekregen… of de rookbommetjes waren veel te licht. Maar wanneer de rode en witte kleur mengen, dan krijg je natuurlijk roze… en dat is nu eenmaal niet helemaal de bedoeling wanneer je clubkleuren rood/wit zijn. De Littensers waren er misschien dan wel van slag door, want het spel was ondermaats de hele tweede helft. We kunnen er lang en breed over uitweiden, maar daar schieten we weinig mee op. Ondanks de geweldige steun van het meegereisde publiek werd de ploeg nauwelijks nog gevaarlijk en verdwenen de ballen vaker over de zijlijn dan in de voeten van een ploeggenoot. Het was dat de scheidsrechter de ploeg een strafschop bespaarde vanwege het overdreven vallen van de Renado-spits, maar er scheen toch wel degelijk contact geweest te zijn tussen Bauke en de spits. Even later was het dan toch raak voor de thuisploeg.

De aanvallende middenvelder werd vrijgespeeld en kon vanaf de rand van de 16 meter vrij uithalen. In de korte hoek wist de St. Nykster onze keeper Stefan te verrassen en zo zijn ploeg weer langszij te brengen in de 60e minuut. Lange tijd leek het er op dat die stand ook de eindstand zou worden en dus een teleurstellend resultaat voor de Littensers zou betekenen. Het werd echter nog teleurstellender, want kort voor tijd wist de thuisploeg ook nog de winnende treffer te maken. Uit een corner viel de bal precies goed voor Renado en was er geen Littenser die de bal weg kon koppen. Eindstand 2-1 voor Renado. En zo kon Littens ondanks het sterke begin, toch met een flinke kater het feest in.

De Littensers wisten uiteindelijk toch de zure nasmaak van de wedstrijd weg te spoelen, om vervolgens in de 3e helft ook de sfeer te maken. Bij Renado hadden ze een tent voor de kantine gezet, waar men druk bezig was om de hongerige voetballers te voorzien van eten en daarnaast werd er zelfs groen bier in bierpullen getapt. Waar Renado de St. Patricksday leuk had georganiseerd viel het toch wat tegen dat voornamelijk de Littensers verkleed waren en de live-muziek ontbrak. Ondanks dat was het reuze gezellig in de St. Nykster voetbalkantine en ging de uitploeg pas om half 12 weer terug richting Littens.

Volgende week staat er wederom een belangrijk duel voor de Littensers op het programma: thuis tegen Gorredijk. De ploeg die de laatste weken nagenoeg dezelfde resultaten als VVO boekte en slechts op één puntje van de ploeg staat. Een mooi moment om de belabberde tweede helft van zaterdag recht te zetten.. Het beloofd een spannend duel te worden en genoeg reden om komende zondag naar Littens te komen. Na afloop van het duel zal DJ Arne in de kantine spelen. De DJ die doorgaans bij de thuiswedstrijden van Gorredijk draait, maakt voor 1x de uitzondering en komt dus nu ook in Littens draaien. Tot zondag!!