It Hynstewaed 1
8835XC
EASTERLITTENS
tel. 0517-342263

Eindelijk weer een verslag, op veler verzoek eigenlijk. Reden is dat de nieuwe voorzitter van de club simpelweg geen tijd over heeft, met het pootseizoen en recordomzet voor de deur op het werk en ondertussen nog eens verhuizen naar de Grote Dijlakker in Bolsward. Na vele opmerkingen van trouwe lezers waaronder supporters, tegenstanders, collega’s en zelfs scheidsrechters zal ik maar tijd vrij maken om de pen op te pakken.

Deze week stond de voorspelling van Febo Roosenburg in de Leeuwarder Courant waaruit al snel duidelijk werd dat de oud-trainer van Geel Wit in jaren tijd niet meer in de zondags 3e klasse is geweest. Hij noemt Oosterlittens een dorpsploeg die het moet hebben van de wedstrijdmentaliteit, vechtlust en ingevingen van Paulus Yde, tegenover het technisch vaardige stadsploeg Friesland. In werkelijkheid is Friesland een A-typische stadsploeg, die het moet hebben van de mentaliteit, vechtlust en harde duels. Oosterlittens is een stuk technischer met handige aanvallers als AJ en Ewoud en de hardwerkende snelheidsduivels Rykhelt en GR. Paulus Yde is dit seizoen inderdaad de man die de meeste goals maakte en uiterst belangrijk was, maar zijn ingevingen zijn vooral op het juiste moment op het juiste plekje staan en effectief omgaan met de kansen die hij krijgt. Ironisch genoeg pakt de Leeuwarder Courant op maandag nog wel de credits om te vermelden dat Roosenburg de winnaar juist had voorspeld (2-1).

Bij Littens enkele afwezigen met nog altijd langdurig geblesseerd EP en Jurjen. Erwin zal ivm het kaatsen, zijn gebroken middenhandsbeentje en de flinke ketting om zijn enkel dit seizoen niet meer in actie komen. Gerrit Rinze heeft nog altijd last van zijn enkel en Hennie ontbreekt eveneens vanwege een blessure. Toch weet hij wederom het wedstrijdverslag te halen, want waar de spelers rond 12u verzamelden in Littens… werd Hennie verstrooid wakker tussen de muziekinstrumenten op de zolder van het dorpshuis in Bears. Eveneens keken de schoonmakers vreemd op toen ineens een verdwaalde feestganger van de zolder kwam. Overigens wist hij in het heenduel (1-2 winst) al een hoofdrol te pakken door Friso Boschloo te raken en de bijnaam Kung-Fu Hennie te krijgen.

En dan de wedstrijd: een belangrijke pot tussen nummer 12 Oosterlittens tegen nummer 9 LVV Friesland. Op het eind van het seizoen degraderen nrs. 13 & 14 en spelen 10, 11 & 12 nacompetitie… dus voor beide ploegen is het alles te doen om op plaats 9 of hoger te eindigen. Het voetballen werd overigens flink lastig met de harde wind die in de lengte op het veld stond. Friesland won de toss en koos ervoor om de eerste helft met de wind mee te voetballen.

De wind had een grote invloed op het spel in de eerste minuten. Binnen een minuut kreeg de ploeg al een corner die hard indraaide door de wind. Rense Jan kon de bal koppen maar raakt per ongeluk de lat van de eigen goal. Uit de volgende corner ging het precies op dezelfde manier wel mis, nu via het hoofd van Wessel. En zo stond het al na 2 minuten 0-1 voor de Leeuwarders. Het spel van LVV Friesland is hard, fel in de duels en eigenlijk telkens net over het randje. Gedurende het hele duel kwamen de Friesland meerdere keren weg met zonder gele kaart. Zo ook in minuut 14 waarin PY door de verdediging is maar onderuit wordt gehaald door verdediger Thom vd Meer. De scheidsrechter wacht keurig het voordeel af en dat is terecht want zo kon Rykhelt de gelijkmaker tegen de touwen knallen. Helaas was de voorsprong van korte duur want zo’n 5 minuten later waaide een afstandschot van Friesland zo de korte hoek in, en zo stond het na 20 minuten 1-2 voor LVV.

Het was lastig voetballen tegen de wind in en daardoor was het spel in de eerste helft dan ook ondermaats. Littens kon geen lange bal geven, want die waaiden na 20 meter bijna weer terug. LVV Friesland gaat sowieso liever het duel aan, dan dat het voetbalt… dus de omstandigheden waren eigenlijk ideaal voor de uitploeg. Het kwam kort voor rust ook nog verder op voorsprong want nadat de lange middenvelder uit het oog van stofzuigers Geert/Gosse was ontsnapt, kon hij vrij de 1-3 binnen koppen. En zo stond een teleurstellende 1-3 ruststand op het bord.

Na rust leek een heel ander Oosterlittens de kleedkamer uit te komen. Binnen tien minuten was de achterstand alweer gelijk getrokken. Een goede bal van Ewoud werd door PY afgemaakt en uit een voorzet van Wessel kon Gosse de gelijkmaker binnen koppen. Hij KON binnen koppen, maar hij deed het met zijn schouder.. Met twee verschillende fotografen om het veld kon Gosse het risico niet lopen dat zijn haar verkeerd zou zitten op een foto. De deur voor wellicht een aankomende modellencarrière blijft daarmee op een kier staan.  Al goed, het ging Oosterlittens dus weer voor de wind.

De frustratie bij de tegenstander werd snel duidelijk toen spits Friso Boschloo dit keer de hoofdrol pakte. Nadat hij vorige keer slachtoffer was van KungFu Hennie, bombardeerde hij zichzelf nu tot Natrap-Friso (of bedenk maar wat leuks). Waar de bal al over de achterlijn was en bij Stefan was, trapte Friso vol achter op de enkels bij Jip. Het spel lag al stil maar de scheidsrechter had het voorval niet vernomen. Maar zoals de LVV spelers als zeiden: hij heeft mazzel dat hij niet voor 8 wedstrijden geschorst wordt. Al is dat overdreven, want voor natrappen krijg je “slechts” 3 wedstrijden. Om zeker te zijn van een schorsing deed Boschloo het later nog eens, nu op de enkels van Rense Jan. Beide keren ontging het de scheidsrechter. Over de scheids overigens geen verkeerd woord, want Bolserters onder mekaar súuden niks raars over mekaar zeggen.

Het slotakkoord was voor Oosterlittens. Het begon met een vrije trap van Wessel, die hard de buitenkant van de kruising raakte. Uiteindelijk kreeg Littens loon na werken, maar hier moest het wel tot in de 85e minuut voor wachten. Jip wist de bal van dichtbij binnen te koppen en zo kwam Littens eindelijk op voorsprong. Friesland deed nog enkele pogingen maar gevaarlijk werd het niet meer. Littens wel en zo mocht Paulus Yde in de 92e minuut nog een duit in het zakje doen en de eindstand op het bord zetten: 5-3. Voor Paulus alweer zijn 104e competitiegoal waarmee hij nu topscorer allertijden is van de Littensers (Edward Terra 102 goals).

Volgende week vrijdag en zondag zijn de heren vrij vanwege het paasweekend. Een mooi weekend om op te laden voor het spannende slot van de competitie en ideaal voor een teamuitje. De week daarop spelen we uit in Jelsum-Koarnjum tegen de nummer 12 DTD. Littens staat nu 9e en voor nu op een veilige plaats. Om afstand te nemen van de ploegen onder- en aansluiting te vinden bij de ploegen boven Littens, zal er gewonnen moeten worden van DTD. Dus hopelijk zien we jullie op  7 april terug in Jelsum.