Middelzeelaan 6 A
8931AK
LEEUWARDEN
tel. 058-2880316

Super Sunday in Leeuwarden, want er spelen maar liefst 5 teams thuis waarvan er ook nog 3x tegen Oosterlittens wordt gespeeld. VVO 4 sleepte een 2-3 overwinning in de wacht en VVO 3 danste de sirtaki met de Griekse Linos Alsiemaarrakis werd het maar liefst 0-9. Ook de andere twee teams van Friesland stelden teleur met 0-12 en 1-1, dus alle ogen gericht op de kraker in de 3e klasse: Friesland 1 – Littens 1.

Bij Littens 1 was van de normaal zo gevaarlijke aanval maar weinig over. Anne Jent was een weekendje naar zijn grote voorbeeld Jack Grealish en het altijd spectaculaire Manchester City – Bournemouth (6-1), daarnaast de nog altijd geblesseerde Rykhelt waardoor zondag de aanval uit slechts twee man bestond (wel samen goed voor 183 goals): Paulus Yde en Gerrit Rinze. Achterin ook een blessure want Jurjen had nog altijd last van zijn hamstring nadat het strekken van een been hem vorige week al na 4 minuten fataal was geworden. Ook aan de kant van LVV Friesland een wijziging waar laatste man Jeffrey Meijer tegenwoordig als spits wordt gepositioneerd. Vorig jaar moest de boomlange verdediger nog met Friesland 2 mee dus hoe de man nu ineens eerste spits is geworden, dat blijft een raadsel…

Door de vele regenval van de afgelopen week waren de zachte velden van Friesland onbespeelbaar geworden en zo doende kwamen de 22 gele matadoren op het kunstgrasveld van MKV in actie. Littens begon goed, volgens het publiek van Friesland zelfs indrukwekkend (lichtjes overdreven). De eerste 25 minuten waren duidelijk voor Littens en zat de ploeg overal kort op. Weinig grote kansen totdat PY de bal af kon pakken van een verdediger en de weg naar de goal open lag. Hoewel de weg naar de goal nog lang was voor PY, ging de vlag al in de lucht vanwege buitenspel van de bal van de Friesland verdediger. Opmerkelijke beslissing van de man met de fluit, en dat was niet de laatste zo zouden beide ploegen merken. Na 25 minuten spelen kon Littens de druk er minder op houden en kwam Friesland ook af en toe eruit komen. Op een bal op de lat na van Friesland, leidde het aan beide kanten niet tot grote kansen en zo mocht men met een 0-0 stand de kleedkamer opzoeken.

We gaan snel door naar de tweede helft, want daar gebeurde genoeg. Terwijl het publiek nog in de rij stond om de kantine te verlaten, hing de 0-1 al tegen de touwen. Niemand minder dan Ewoud Walda knalde de ploeg op voorsprong na een assistje van broer PY. Voor Ewoud zijn tweede goal van het seizoen waarmee hij zijn jaarlijkse gemiddelde nu al evenaart. Lang kon Littens echt niet van de voorsprong genieten want nog geen minuut later was het gelijk. Bij corners en vrije trappen kan je bij LVV Friesland vooral op twee man letten, en dat zijn de lange Jeffrey Meijer en de laatste man Thom van der Meer. Laatst genoemde maakte vorige twee seizoenen al 16 goals en ook nu maakte hij zijn 4e van het seizoen met een kopgoal. En zo was het twee minuten na rust ineens 2-2. Bij die stand liet Littens het niet zitten en het ging weer op zoek naar de voorsprong. Op aangeven van GR was het Jip die er 1-2 van maakte in de 55e minuut. Wat volgde was nog 35 minuten lang LVV Friesland wat vol ging voor de gelijkmaker.

Het was Friesland wat bijzonder veel vrije trappen mee kreeg want iedere keer dat er geschreeuwd werd, blies de scheidsrechter op zijn fluitje en met een ploeg voor LVV’ers levert dat een hoop vrije trappen op. Toch kwam Littens tot de grootste kansen. Een voorzet van GR kwam panklaar voor op Gosse. De trage dubbelganger van Frenkie de Jong wist oog in oog voor de keeper wel rustig te blijven, maar toch over te schieten. Even later mocht Gerrit Rinze het zelf proberen maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door de langharige verdediger van Friesland. Ondertussen bleef Friesland op zoek naar de gelijkmaker en bleven de Littensers onder druk staan. Het werd bijna teveel toen de roekeloze Friso Boschloo in kwam vliegen en keeper Hindrik Meinsma tegen de doelpaal drukte. Terwijl beide kemphanen op de grond lagen, maakte “Kung-Fu Hennie” een natrappende beweging waarbij hij de spits raakte. Terwijl Friso (met overdreven haarbandje) als een stervende zwaan over het veld rolde, deed de scheidsrechter niets want hij had van het hele voorval niets mee gekregen. Toen de ingevallen Jack in the box even later op volle snelheid kwam, pakte de Friesland-spits dan maar, zichtbaar gefrustreerd, zelf een kaart voor vasthouden. Het was dan ook te danken aan de goede verstandhouding van beide ploegen, dat het duel niet uit de hand liep. Friesland bleef druk houden, maar Littens hield knap vol en trok de overwininning over de streep.

Met de eerste overwinning komt VVO op 6 punten en een 9e plaats. Volgende week komt nummer 11 DTD op bezoek. De voormalig tweede klasser eindigde vorig jaar als 2e en mocht spelen om promotie. Dit jaar gaat het een stuk minder met de ploeg en speelde het tweemaal gelijk en won het 1x. Met vijf punten heeft de ploeg een vergelijkbare seizoenstart als VVO dus wacht een lastige duel waarbij beide ploegen de 3 punten broodnodig zijn. Dus u bent komende zondag van harte welkom om 14u in Littens.

Na afloop was het weer ouderwets gezellig in de kantine van LVV Friesland, want ondanks de nederlagen blijven de Leeuwarders feest vieren in de 3e helft. Aanvoerder Jeffrey Meijer maakte de show af met het draaiend rad. En waar alle prijzen naar Friesland gingen, gingen alle punten mee terug naar Littens. Hennie leende een lotje van broer Jorrit en won uitgerekend met dat lot de hoofdprijs: een fles Smirnoff Ice. Het shirt ging uit en de keeperhandschoenen gingen aan om de fles in 1x soldaat te maken. Om het helemaal af te maken mocht Friso Boschloo dan toch nog een rode kaart tonen aan Hennie. Met live muziek van Alex van Kammen ging het feestje nog lang door in Leeuwarden. Maar de punten? die nam VVO alle 9 weer keurig mee naar Oosterlittens.