Facebook Toestaan Niet toestaan

Littens komt in de slotfase nog dichtbij een overwinning tegen het sterkere Olyphia

sv Olyphia 1 (zon)

2 - 2

VV Oosterlittens 1 (zon)

Hessel Eilers (scrimmage)
24'
Yvar Lem (afstandschot)
67'
86'

tel. 0561-432344

Na twee gelijke spelen is het bij Littens nog altijd wachten op de eerste drie punten van het seizoen. De jacht gaat verder met deze week het voor ons onbekende: SV Olyphia uit Noordwolde. De ploeg is zelfs zo onbekend voor ons, dat de helft van de selectie denkt dat ze vandaag tegen Olympia moeten spelen, maar het bleek dus toch echt Olivia te zijn. Voorafgaand hebben de mannen dan ook geen idee waar men heen moet, maar als men de navigatie instelt, blijkt het dat er 45 minuten moet worden gereden in de richting van Wolvega. Helaas zijn reistijden tegenwoordig veel langer door de totale leegloop van het zondagsvoetbal en moet Littens dit seizoen nog veel vaker zolang in auto zitten. Echter mogen we niet klagen, want de Harlingers hebben voor dat soort wedstrijden een uur heen en een uur terug rijden. De trouwe vaste supporers van het Littenser voetbal zaten zondag evenlang in auto dan dat er gevoetbald werd (1,5 uur) maar het is grote klasse dat ze wel aanwezig zijn. Maar goed de tegenstander troffen we nog nooit, en dat is niet zo gek. Olyphia speelde jarenlang in de tweede klasse en was in de coronajaren veroordeeld tot de andere 3e klasse. Vorig jaar was de ploeg zelfs afgedaald naar de 4e klasse maar werd daar kampioen. In 2016 werd de ploeg nog 3e in de 2e klasse, maar na een afdaling moest er wat veranderen voor de groenen uit Noordwolde. Vanuit veel verenigingen werden er talentvolle jeugdspelers gehaald die vroeger op hoog niveau hadden gevoetbald, en zo staat er nu een enorm jonge maar talentvolle ploeg die als doel heeft om weer terug te keren in de 2e klasse.

Na een lange autorit komen de Littensers aan op een prachtig klassiek en ouderwets complex wat gelegen is tussen de bomen. Een grote partytent die waarschijnlijk is blijven staan na het afgelopen kampioensfeest. Kleedkamers en tribune wat nodig aan vervanging toe is en een douche waar het water slechts nog uit twee douchekoppen komt. Gelukkig is de thuisclub zo gastvrij om dan maar twee kleedkamers beschikbaar te stellen. In die kleedkamers ontbreekt Geert, die al de hele week ziek is en zijn Rykhelt en EP dus langdurig geblesseerd. Er is nog een afwezige, en dat is keeper Stefan.. die in de basis zou starten. Hennie was van de bank uitgegaan en had daar op zijn manier ook keurig rekening mee gehouden. Ondanks twee fouten tegen Drachten, is Hindrik de laatste weken goed bezig en is hij ook nog eens kersvers nieuwe keeperstrainer van de jeugd, hopelijk kan de jeugd nog veel van hem leren.

De wedstrijd begon en zo’n beetje heel Noordwolde was uitgelopen voor de wedstrijd, het voetbal leeft blijkbaar enorm in het dorp. Bij opkomst werden de nodige kreten gescandeerd, het zullen de naweeën van het kampioenschap zijn geweest. Overigens niet duidelijk of er nu werd geroepen naar de voetballers of naar één van de vrouwen langs de lijn die toevallig de naam Olivia droeg… maar goed, het was Littens dat mocht aftrappen. Littens liet gelijk de aanvallende intenties zien en Erwin kon linksachter Bauke gelijk de diepte insturen richting de achterlijn. Helaas ging de bal in de zelfde richting, maar Littens pakt gelijk het initiatief. Even later levert dat al na 5 minuten de openingstreffer op. Erwin weet met een lange bal Gerrit Rinze te bereiken, die vervolgens Anne Jent in stelling brengt. Wie de spits ’s ochtends gezien had zou anders vermoeden, maar AJ Visser was wel degelijk uitgeslapen. Met een bekeken schuiver ging de bal in de verre hoek en brengt Anne Jent met zijn tweede treffer van het seizoen, zijn ploeg op een hele vroege voorsprong. Littens werd vervolgens teruggedrongen, en het was Olyphia wat het spel maakte. De thuisclub heeft een goede jonge ploeg, waar enkele jongens bij zitten die nog wel een stapje hoger kunnen voetballen zoals de 10 die maar blijft lopen en de snelle rechtsbuiten Martha die de wedstrijd begint met een bal door de benen bij Bauke. Hoewel ze goed kunnen voetballen heeft de ploeg nog een gevaarlijker wapen, en dat is de ingooi van de nummer 6. De middenvelder gooit de bal tot aan de tweede paal toe, waardoor iedere ingooi een gevaarlijke corner wordt.

Het is Olyphia wat blijft aandringen en na 30 minuten ook op gelijke hoogte komt. Een afstandsschot wordt door de linksbuiten van richting veranderd en Hennie is kansloos: 1-1. Hennie laat zich echter goed zien en de hoge ballen zijn stuk voor stuk een prooi voor de man die ’s ochtends nog uitging van 90 minuten op de reservebank. De snelle rechtsbuiten laat even later de littenser verdediging achter zich en stormt 1 op 1 op de keeper af. Dirty Hennie heeft wel voor hetere vuren gestaan, staat met vertrouwen te keepen en weet knap redding te brengen. Het restant van de eerste helft blijft voor de thuisploeg. Het is tegenhouden geblazen voor Littens, dat met een 1-1 ruststand de kleedkamer op mag zoeken. In de rust blijkt al snel dat Bauke geraakt is op één van de grote plekken op zijn lichaam, en niet verder kan. Een stafylokok-infectie wat al 10 weken pijnlijke grote puisten oplevert waarmee de huisarts eigenlijk ook geen raad weet. Overigens zal het niet vaak voorgekomen zijn dat iemand met deze reden naar de kant moet. Vervanger is Wessel, die samen met PY en KG op de bank zat.

In de tweede helft veranderd het spelbeeld niet echt en zijn er 3 grote kansen voor Olyphia, waarbij Hennie en de paal redding brengen. Littens moet zo af en toe gevaarlijk worden met een lange bal en countervoetbal en komt niet echt aan voetballen toe. Toch is het Anne Jent die de grootste kans heeft maar helaas kan zijn kopbal niet omgezet worden in een doelpunt. Na 65 minuten valt, na lang aandringen, dan toch het doelpunt voor de thuisploeg. De middenvelder, met als grote hobby ingooien, mag in alle vrijheid van afstand uithalen en knalt de bal de kruising in. Hennie wederom kansloos en de stand komt op 2-1 voor de thuisploeg. Ondanks enkele grote kansen voor VVO is de stand eigenlijk volkomen terecht, maar die grote kansen die blijven komen voor Littens.  Het is minuut 75 als Littens weer eens voor de goal van Olyphia is. Het is Simon die de bal doorkopt en Anne Jent die de bal eenvoudig binnentikt. Met grote verbazing staat iedereen te kijken als na de goal ineens de vlag van de grensrechter omhoog gaat die lak heeft aan alle regels en vlagt terwijl er nog enkele Olyphia verdedigers op de doellijn staat. Echter gaat de scheidsrechter mee in zijn betoog en keurt de goal dus volledig onterecht af. Littens laat het er niet bij zitten en stuurt de laatste man Erwin als stormram genaamd “der Bomber” de spits in. Grote broer Simon, uiteraard met gele kaart op zak,  gaat op dat moment naar de kant en wordt vervangen door Klaas Gerrit. Paulus Yde was al een tijdje in de ploeg voor Gerrit Rinze.

In de slotfase is het dan toch nog Littens wat wederom grote kansen krijgt. In minuut 85 is daar eerst de gelijkmaker. Een vrije trap van Ewoud, wordt verlengd door oudere broer Paulus Yde en de bal valt heerlijk binnen bij de tweede paal: 2-2. Voor PY zijn 93e competitiegoal die daarmee weer uitloopt op GR op jacht naar de magische grens van de 100 goals. Enigszins onverdiend gezien het spelbeeld maar toch had Littens met haar grote kansen wel de mogelijkheden gehad. En die bleven komen. Wessel kon diep gaan en gaf een strakke voorzet op KG, die de bal op een presenteerblaadje zou krijgen. Echter kon daar nog net een verdediger tussen komen die bijna zijn eigen keeper verschalkte. Even later nog een grote kans voor Jip, die uit de draai mocht uithalen.. maar zijn schot beland ook in de handen van de doelman. En zo eindigt het duel in 2-2. Een puntje voor beide ploegen, waarmee je simpelweg niet veel opschiet. Alle ploegen staan namelijk dichtbij elkaar en met een 3 punter zou Littens omhoog schieten op de ranglijst. Voor nu staat de ploeg 11e en is de volgende wedstrijd tegen koploper Gorredijk. De ploeg die veel spelers van eerste klasser Jubbega terughaalde en hard op weg lijkt naar het kampioenschap. Echter is er komend weekend eerst een weekend rust voor de heren van VVO 1. Echt rust is er niet want vrijdagavond om 20:00 wordt er geoefend tegen het gedegradeerde MKV in Leeuwarden.