VVO EK-pool Dag 6: IK BIN DER EK NOG & Rubber koploper

Italië is al eerste verzekerd van de achtste finales. Het won gisteravond met 3-0 van buurland Zwitserland. Wales won in dezelfde poule met 2-0 van Turkije en lijkt met 4 punten ook verzekerd van de volgende ronde. Turkije en Zwitserland moeten de laatste poulewedstrijd tegen elkaar, beide landen moeten winnen om kans te maken op de knock-out-fase. Eerder op de dag in poule B won Rusland in een spannende burenruzie met 1-0 van Finland. Aangezien nog niet bekend is op welke plaats Italië eindigt in de poule, worden de punten voor het behalen van de achtste finales na de laatste poulewedstrijden verdeeld.

Met 25 punten is IK BIN DER EK NOG de dagwinnaar, en neemt daarmee ook direct de koppositie in (vanaf plaats 12). Ook Rubber heeft nu een totaal van 105 punten en staat gedeeld eerste. BreAn is nu gezakt naar de 3e plaats. Ook zij heeft de barrière van 100 punten doorbroken (104). Jentje en Feabershow behaalden geen punten en dat is te zien in de stand. Jentje zakt van 3 naar 11, en Feabershow van 29 naar 37. Daartegenover zijn er meerdere stijgers: PYW10 van 14 naar 6, Egbert van 19 naar 13, Alles of niets van 23 naar 17, Paulus Littens van 26 naar 19, SZ91 van 28 naar 21, FC Jacob van 36 naar 28 en il Capitano van 37 naar 29. In de "top 3" onderin krijgen Ceezman (41e) en Kauffie (42e) gezelschap van Smit (40e).

Terwijl steeds meer (vakantie)landen het reisadvies aanpassen van code oranje naar code geel, is het vandaag (en wellicht morgen i.v.m. het weer) code Oranje in Nederland! Om 21.00 uur staat Nederland in de Johan Cruijff ArenA tegenover Oostenrijk. Beide ploegen wonnen hun eerste wedstrijd en de winnaar vanavond is verzekerd van de volgende ronde. Van de 19 eerdere ontmoetingen won Nederland er 9, en Oostenrijk er 6. Een bijzondere editie was in 2008 in Wenen, toen Nederland na een 3-0 achterstand alsnog de volle buit pakte (3-4). De Ligt is terug bij Oranje, Arnoutovic ontbreekt vanwege een schorsing bij Oostenrijk. Om 15.00 uur spelen in dezelfde poule Oekraïne en Noord-Macedonië tegen elkaar. Beide ploegen moeten winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. De landen stonden al 4x eerder tegenover elkaar, 2x winst Oekraïne, 1x winst Noord-Macedonië. Met zijn treffer tegen Oostenrijk is Pandev de op één-na-oudste schutter (37 jaar en 321 dagen) op een EK. Kijkersvraag: wie is de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK? De 3e wedstrijd van vandaag is om 18.00 uur tussen Denemarken en België. Er zal een steunbetuiging worden gegeven in de 10e minuut voor Christian Eriksen. Zullen de Denen alles kunnen geven om de 3 punten te pakken? België won nog nooit zijn eerste 2 duels op een EK of WK eindronde.