It Hynstewaed 1
8835XC
EASTERLITTENS
tel. 0517-342263

Na het gelijke spel van Friesland en Gorredijk zakte Littens maar liefst twee plaatsjes en mocht het als de nieuwe nummer 7 van de ranglijst aantreden tegen de nieuwe nummer 5: LVV Friesland. Een duel waarbij het in ieder geval zeker is dat het volop gezelligheid is want de ploegen komen elkaar regelmatig tegen, zelfs wanneer ze niet eens tegen elkaar spelen (MKV-uit). Littens was vorige week zowel vrijdags als zondags vrij en kon dus een weekend rustig aan doen. Om maar maximaal van de rust te profiteren ging de selectie een keer niet op stap zodat het volledig opgeladen was voor dit weekend waarin de 3 punten uiterst belangrijk zijn. Want met de keurige reeks van Geel Wit na de winter, is de nummer 9 inmiddels de subtoppers genaderd tot op 5 punten.

Heugelijk nieuws aan de kant van LVV Friesland want waar hij in de heenwedstrijd nog aanwezig was vanwege een akkefietje met de trainer, was centrale verdediger Jeffrey Meijer (aanvoerder in alle 3 helften) weer van de partij. Een terugkeer in de basisopstelling op zijn leeftijd (41 jaar) is natuurlijk een prestatie van formaat. Ook vanuit de seniorenclub van VVO goed nieuws want net als zijn generatiegenoot uit Leeuwarden, was ook Jurjen weer van de partij deze week. Na een lange blessure was de aanvoerder weer terug op het trainingsveld om rustig aan zijn rondjes te rennen (of iets wat daar op leek).

Littens begon sterk aan de wedstrijd en had eigenlijk direct een strafschop moeten hebben. Al in de eerste minuut werd de bal met de hand gespeeld door een speler van Friesland en om zeker te zijn dat ze een penalty tegen kregen, werd Geert nog maar neergemaaid door de Leeuwarder verdedigers. Echter had de scheidsrechter geen zin of zicht op de situatie en liet gewoon doorspelen. Littens liet zich echter niet van de wijs brengen en ging rustig door met kansen creëren die kwamen er nog genoeg. AJ was de eerste met een 100% kans maar van dichtbij werkte hij de bal over de kruising. Nog geen minuut later mocht Littens een vrije trap nemen op de rand van de 16 meter maar helaas kwam de bal dit keer niet voorbij de muur. Maar in de twintigste minuut was het dan eindelijk raak.

Een schot (of voorzet) werd vanaf 10 meter van de goal binnen geschoten door de Littensers. De verdedigers van Friesland stonden erbij en konden niet meer in grijpen. Er was echter één man bij de Leeuwarders die zonder schaamte zijn vlag de lucht in stak voor buitenspel terwijl de verdedigers van Friesland bijna in de eigen goal stonden. Een verschil van enkele meters, maar de scheidsrechter had wederom de situatie niet in kunnen schatten (of niet gezien) en ging mee met de grensrechter. Niet alleen de spelers van de thuisploeg, maar zelfs de Leeuwarders schaamden zich dood voor de beslissing van hun eigen grensrechter. Maar ach, we maken nu eenmaal allemaal wel eens fouten…. Littens had zichzelf wederom ook moeten belonen met een goal, want direct na de afgekeurde 1-0 was het Gerrit Rinze die wederom een grote kans kreeg.

Aan de kant van Friesland had men moeite om gevaarlijk te worden. Na zo’n 35 minuten spelen mocht Friesland-spits Friso Boschloo dan voor het eerst gevaarlijk worden voor de ploeg, ware het niet dat hij buitenspel liep en zo al vroegtijdig zijn actie kon afblazen. Volgens zijn ploeggenoten niet de eerste keer dat het dit weekend niet wou lukken voor de spits , want zaterdagnacht had hij na 60 minuten met zijn Kim de strijd ook vroegtijdig moeten staken. En zo gingen de ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamer in. Teleurstellend voor de thuisploeg want het goede spel had wel beloond mogen worden met een treffer.

De tweede helft begon met merkwaardig moment. Waar VVO-doelman Stefan Greidanus de bal eenvoudig had gevangen en weggetrapt, appelleerden de Leeuwarders voor een handsbal waar de scheidsrechter direct in meeging. Eigenlijk het verhaal van de hele wedstrijd waarbij VVO bij ieder contact of appèl een vrije trap tegen kreeg. De indirecte vrije trap werd genomen door Ronan Meijer, de jongste en turkse broertje van de familie Meijer.. die doorgaans speelt met de parfum van het oer-friese merk Sonnema. De vrije trap werd echter geblokt, net zoals het schot aan de andere kant van het veld. Even later was het wel raak. De winsummer lange afstandswerper Wessel Hilverda nam de bal in handen voor één van zijn verre inworpen. De verdedigers van Friesland gingen onder de bal door en zo stond Anne Jent ineens vrij voor de keeper en zette eenvoudig de openingstreffer op het scorebord. Een terechte voorsprong voor de goed spelende Littensers.

Achterin wist de ploeg weinig weg te geven, maar toch kon het dus niet voorkomen dat er bij het minste of geringste een vrije trap werd gegeven aan LVV Friesland. Zoveel dat het de verdedigers bijna teveel werd. Één van die vrije trappen kon weggekopt worden door Bauke, waarna de verdediger zelf met een flinke bloedneus bleef liggen. Gelukkig kon hij even later, met behulp van een neustampon, gewoon weer verder spelen. Het was wachten op de volgende VVO-treffer en die kwam er in de 82e minuut. Het was Anne Jent die wederom een goede actie langs de zijlijn had en de bal voor kon zetten op Rykhelt. Als in zijn jonge jaren slalomde Rykhelt om de doelman heen om de beslissing te maken: 2-0. De wedstrijd eindigde uiterst vreemd. De scheidsrechter ging ineens naar de grond en leek naar adem te happen. Waar de beste man al de hele wedstrijd tegen de thuisploeg floot was juist die ploeg er als de kippen bij om voor de fluitist te zorgen. Gelukkig leek het mee te vallen en kon de scheids ondanks wat duizeligheid gewoon door. De blessuretijd kon voor hem gestolen worden, dus zodra het getal 90 op het scorebord verscheen floot hij gelijk voor de laatste keer.

Met de overwinning gaat Littens weer terug naar de vijfde plaats en heeft het nog maar 2 punten nodig voor definitieve handhaving. Met een overwinning volgende week op MKV (thuis) zou de ploeg definitief veilig kunnen zijn en MKV aan de andere kant definitief kunnen degraderen. LVV Friesland krijgt koploper VV Dronrijp op bezoek, dat slechts 1 puntje voor staat op nummer twee DTD.

Na afloop was het nog lang gezellig in de Littenser kantine. LVV had nog wat te compenseren van de eerdere 90 minuten en zorgde voor het draaiend rad en verschillende optredens. Veel ploegen kunnen de Littensers nauwelijks aan in de 3e helft, maar na twee slechte helften wist Friesland toch nog gelijk te spelen in de 3e helft. De kroegbaas van Winsum had om half 8 al bijna de frituur schoongemaakt toen er ineens 30 man vanuit de kantine van Littens zijn kroeg binnen stapten. Bijna een hartverzakking voor de beste man, want niet alleen de Littensers, maar ook halve Leeuwarder selectie kwam naar Winsum om de 3e helft voort te zetten. Toen rond de klok van 10 al een grote groep Littensers huiswaarts gekeerd waren, kwam zelfs nog een delegatie Rypsters (1-4 winst bij De Wilp) het gezelschap vergezellen.